Stecca – «pinner» på italiensk, eller små rustikke baguetter
Her om dagen bestemte jeg meg for å lage noe jeg aldri hadde lagd selv, nemlig baguetter. Jeg googlet litt rundt etter oppskrifter og havnet på en mellomting mellom flere oppskrifter. Opprinnelig tror jeg oppskriften kom fra Manuella sin bok «Hjemmebakst».
Jeg la ut noen bilder på instagram og facebook, og flere av dere etterspurte oppskrift. Here we go!
Oppskriften er basert på no-knead metoden og står til heving over natten. Det er veldig lite jobb med disse baguettene, men de tar litt tid å lage.
Ingredienser (til fire stykk stecca):
400 gram hvetemel
3/4 teskje sukker
1/2 teskje salt
1/4 teskje tørrgjær
350 gram vann (jepp det stemmer, det skal være gram!)
god olivenolje
havsalt/flaksalt
Bland mel, salt, sukker og tørrgjær i en bolle. Rør inn vannet, slik at alt får blandet seg. Det er ikke nødvendig å røre lenge, bare rør til alt er blandet. Dryss over litt mel, legg over et kjøkkenhåndkle og la stå i romtemperatur i 12-18 timer (f.eks over natten).
Ha godt med mel på benkplaten og skrap den bløte deigen ut av bollen. Brett deigen 2-3 ganger, slik at den ender opp som en liten flat ball. Sprinkle over litt olivenolje og strø på havsalt. Ta frem et rent kjøkkenhåndkle og dryss på godt med mel på dette. Legg deigen oppå og brett håndkleet rundt deigen.
La stå i 1-2 timer. Når det er cirka 30 minutter igjen av hevetiden så setter du stekeovnen på 250 grader. Ta frem et stekebrett og dekk det med bakepapir. Når deigen er hevet ferdig bruker du en deigskrape eller slikkepott til å dele deigen i fire like stykker/remser. Løft deigremsene over på stekebrettet og dra litt i de slik at de blir litt lenger og får den lengden du vil ha på baguetten. Sprinkle på litt mer olivenolje og dryss på havsalt/flaksalt.
Stek i ovenen i 12-20 minutter, til baguettene er gyldenbrune.
Voila! Server og nyt!